Енчев от „Румънеца и (без) Енчев“ – неочаквано добро продължение… в Разград

Пипни ме тук и тук, и тук…“…

Започнахте ли вече да си припявате? Със сигурност мнозина помнят продължението. А за другите – разцъкайте нета, за да се запознаете с хитовете на култовия дует „Румънеца и Енчев“, които вдигаха до краен предел настроението по клубове и дискотеки.

Кой не е чувал за музикалното дуо и върховете, до които достигна то? Сформиран преди 22 години, дуетът получава награда лично от Лили Иванова в ролята ѝ на председател на жури, грабва третата награда на фестивала „Златният Орфей“ и застава начело на друго музикално състезание – „Есенен бриз“ с председател на журито Георги Христов. И това е само началото…

Наградите им от различни фестивали са многобройни, а синглите им превземат върховете на музикалните класации. Хитът им „Giliai“ с индийски фолклорни елементи дори успява да пробие в ефира на MTV! Само че точката е сложена през 2017 година с кратък благодарствен пост във фейсбук. На осми ноември преди две години на страницата на групата в социалната мрежа се появява следното съобщение: „Скъпи приятели, с огромна болка Ви съобщавам, че от вчера група „Румънеца и Енчев“ спира да съществува и да осъществява музикална дейност! Благодаря на всички Вас за подкрепата през изминалите 20 г.“ И както всяко начало има своя край, така приключи и славната ера на Румънеца и Енчев. За да остане Енчев – без Румънеца. И да продължи по своя път не къде да е, а в… Разград!

Следващите редове не са посветени на сценичните подвизи на двамата певци. Няма да търсим всеизвестното в миналото на съвместната им дейност. Ще излезем от рамките на клишето за дуета. Ще разчупим границите на неколкократно повтаряните разпространени факти за дуото. За да погледнем към Георги Енчев, но не през ограничаващия бинокъл на предразсъдъците и стереотипите за сценичните партньори, които и без това все още продължават да витаят из виртуалното пространство и най-вече на електронните страници на жълтите медии. Както самият Енчев сподели пред „Екип 7“: „Ние превъртяхме играта! Успяхме! Спечелихме всичко!“. Ако сега изживените тогава емоции се преповторят, това би било в „изветрял“ вариант, посочи музикантът, допълвайки: „Сладкото на дъвката свърши.“ А ако се опрем в музикално отношение на доказателството за това, още в началото на „Без етикети“ Михаела Филева припомня, че „…ако е по много, и сладкото започва да горчи“.

„Не е много просто – трябва да му се отдадеш изцяло, да инвестираш много“, подчерта музикантът в отговор на въпроса не изпитва ли желание да се качи отново на сцената. „Причината, поради която не съм тръгнал към музиката е, че имам вътрешно усещане за това кога на нещо му е отминало времето.“, допълни мисълта си певецът, посочвайки че музиката, която правеха с Румънеца, беше младежка, а ако не си тийнейджър – не подхожда. „Все едно Орлин Горанов да рапира“, онагледява тезата си Енчев. Според него връщането към сцената би изглеждало в очите на хората като жажда за слава, от която той не изпитва необходимост. „Може би 20 години са достатъчно, омръзнахме на себе си, започнахме да правим музика по задължение“, разясни музикантът. Според него не може 20 години да вадиш само хитове, теоретично не е възможно – особено без медийна подкрепа зад гърба си. А се случва така, че „ние загубихме медиите в някакъв момент, не знам поради каква причина. „Когато правиш музика професионално, ти не я правиш да си я слушаш вкъщи“, посочи очевидното Енчев. Когато това стане факт, възможният вариант е да се превърнеш във влогър, чието творчество е в интернет с цел слава и лесното намиране на гаджета, но и двамата вече са били женени и е било безпредметно, шеговито уточнява Енчев. „Няма смисъл да правиш музика и да си я слушаш сам, а при последните няколко песни ситуацията беше долу-горе такава“, сподели Енчев с важното уточнение, че не е въпрос на отказване, а на вярна преценка. „Музиката никога не е била наша самоцел“, подчерта той. Дуетите на Румънеца и Енчев с Turbo B, Coolio, Haddaway, SNAP, вокала на Hot Chocolate, Слави Трифонов са повече от невеществени доказателства за грандиозните творчески постижения на групата.

Каква е тайната да си на върха в продължение на 20 години и да съумееш да се съхраниш здраво стъпил на земята? „Славата е наркотик“, започна своята мисъл Енчев. Добрите възпитание и образование държат мисълта винаги нащрек, че „в тази близалка има ГМО“, както се изрази творецът. Дуото винаги е било наясно, че свръхинтересът и любовта на публиката към тях няма как да бъдат вечни, но много зависи в каква възраст ще станеш известен, разясни половинката от дуото. Още докато се намират на върха, двамата започват да инвестират в млади таланти. „Неблагодарна работа – не си заслужаваше“, отбеляза певецът. Двамата с дуетния си партньор, като продуценти, създават момичешката група „Cacao”, която е само част от лейбъла им Select Music Media. Техен творчески продукт е и първият бенд за хаус музика „Planet Magic Life”, посочи Енчев и разказа, че още преди Графа да създаде компанията си, двамата вече са продуцирали. Любопитно е, че те са първите продуценти на дуета „СкандаУ“. Бързо обаче осъзнават, че в България ролята на продуцентите е неглижирана и обезценена. Тогава започват да организират концерти, турнета успоредно с музикалната им кариера. „По ирония на съдбата тръгнахме от предаването на Гала и там и свършихме“, посочи Енчев. Сред постиженията им се нарежда и участието в експеримент, в който за 24 часа с екип от около 9 човека създават от нулата музика, текст, аранжимент, запис, обработка, дигитален рилийз, обложка, видеоклип, концерт, като никой в света не е правил подобно нещо, уточни Енчев.

Оказва се, че да останеш на върха повече от две десетилетия е по-трудно отколкото да сътвориш хит. „По-трудно е да се задържиш, отколкото да успееш веднъж и много изпълнители го показват“, коментира Енчев. Но в разговора ни неминуемо се открои името на рапъра Криско. „Той направи това, което ние можехме да направим, но не го направихме заради лоши съветници“, посочи певецът. По-конкретно – в периода, когато всяко творение на дуото е хит, препоръката към тях е да не преекспонират с името на групата и да не се натрапват на публиката. Енчев похвали усета на Криско за популярни песни, който по брой хитове се доближава до ранга на звезди като Слави Трифонов и Лили Иванова, по думи на Енчев. „По-скоро трябва да броим колко песни не са му хитове“, допълни той и заяви одобрително: „Превъртя играта момчето – евала!“. Оставяйки добрите примери настрана обаче мнението на Енчев е, че музиката на младите звезди е много „целофанена“ – има опаковка, но не и съдържание. Въпреки че комерсиалната музика е заляла пазарите и в чужбина, са необходими и по-смислени парчета. „Това е в реда на нещата. Винаги е така“, коментира рапърът. Той изрази своето мнение, че отрицанието на ученето и на трудолюбието произведе поколения деца, които си представят успеха по грешен начин. „Всеки човек се бори за успех и за пари“, допълни Енчев.

А за Георги Енчев изглежда страницата, свързана с дуета му с Румънеца, е не само затворена, но и творецът смело продължава напред със своите нови проекти. „Аз не се дръпнах назад – тръгнах в нова посока в момента, в който постигнах всичко в музиката“. През последните 4 години той организира най-големите фестивали. Фондацията на рапъра „Георги Енчев“, в която се помага на талантливи деца, организира в различни градове в България поредицата кулинарни празници „Мези“, носещи отпред името на конкретното населено място, където се провежда – например в София, Велико Търново, Стара Загора, Бургас, Варна, Добрич и другаде. Те включват спортни игри, програма за децата, мащабни концерти и много други. Фестивалът е целодневен и продължава между 4 и 5 дни, а входът е безплатен. По данни на Енчев на фестивал се събират около 60 хиляди души, около 15 хиляди на ден, а до момента броят на провежданите празници е над 65. „Направих най-големия фестивал в България“, коментира експоловинката на дуото, споделяйки, че това за него е невероятно постижение и предизвикателство. „С фестивалите си надминах успехите в музиката“, посочи певецът. Миналата година за първи път фестивалът получава покана от Община Казанлък да стане част от Празника на розата. А причината фестивалът с вход свободен да го няма и в Разград е, че му трябва голям пазар. Бизнес нюхът рапърът от Добрич изглежда го носи в себе си, но все пак след като учи в Математическа и в Езикова гимназия, завършва „Бизнес администрация“ в Софийския университет. „Музиката беше нашият начин да се изявим, да творим, да създаваме“, обясни как от студентската скамейка по бизнес животът му завива към Румънеца и Енчев, как създават музикалната компания „Селект Мюзик Медия“, продуцират изпълнители, извършват звукозаписна дейност, организират концерти, вкарват в България изпълнители като Haddaway, SNAP, Hot Chococlate и много други.

Защо обаче връщаме лентата назад, за да припомним и продължим историята на част от един от най-известните дуети в България? Може би някои ще останат изненадани, когато разберат, че от една година за Георги Енчев Разград е неговият дом.

Децата му всяка година гостували в лудогорския град, тъй като роднини на съпругата на певеца – Цветелина живеят в „перлата на Лудогорието“. Жената е родена в Москва, но живее в града, откакто е дошла в България. Трите му момчета са и причината от миналата година семейството да замени динамичния живот в столицата за по-спокойното ежедневие в Разград. С града нищо не свързва певеца, освен че е разградски зет. „Тук нещата са съхранени малко като едно време“, изтъкна Енчев сред причините защо му допада ежедневието в лудогорския град с изричното условие, че смисълът, който влага в думите си, е положителен, без нотки на обида. „Много спокойно, привидно няма престъпност, няма наркотици, няма задръствания, няма мръсен въздух, няма побоища“, посочи музикантът. Това позволява децата му да имат самостоятелен живот, да се разхождат сами без постоянните родителски тревоги. „Видяхме малко replay /повторение/ на нашето детство – с, колкото и смешно да звучи, касетофоните по улиците, с тротинетките и колелетата, топките, мацките. Като пътуване във времето“, сподели своите натрупани впечатления за живота в Разград певецът. А това, което гони повечето хора, се оказва като притегателен магнит за семейството – „това, че е умряло, че привидно няма какво да се случи, че няма забавления, че няма екшън“. Според него хората не си дават сметка, че в малкия град съществува приятелството – нещо, което в големия град е, по негови думи, „мъртво родено“ просто защото животът не ти го позволява. Към всички плюсове, които Енчев открива в ежедневието в Разград, е и повечето време, което може да се отдаде на спорт, музика, вместо да бъде „изядено“ от продължителното висене в задръстванията. „За първи път в Разград, а аз съм на 40 години, ми се случи, един човек да дойде да ми помогне да се свали един цял камион“, разказа Енчев. И когато изявява желание да заплати за труда му, притичалият се на помощ му отказва с мотива, че просто е искал да помогне, което положително учудва музиканта. По негови наблюдения в Разград всеки познава всекиго и всеки има човек за всичко, няма анонимност и всичко е лично. Но дори и в комплексите на малкия град има някакъв чар. „Аз съм от малък град. Разград не е малък град, той е микро град и това пък е още по-готино“, коментира певецът с аргумента, че дори и в Добрич има задръствания. „Тук е като курорт, като размери говоря – в рамките на 200 пешеходни метра има всичко, което е необходимо за качествен живот – банки, магазини, ресторанти, поща, община…“, обрисува с думи центъра на града. Въпреки че е пътувал много, Енчев посочи, че не се сеща за друго такова място, в което в рамките на около един километър е концентрирано всичко, което е голямо улеснение. „Аз много обичам да карам кола. В Разград мога да карам кола, защото тя постоянно се движи“, допълни Енчев. А решението за преместването за него не е било от най-лесните, имайки предвид, че бизнесът му е в София, където живее от 18-годишен в продължение на повече от 20 години. Изборът му приятелите пък възприемат като безумна стъпка. Любопитна подробност е, че семейството на певеца преди осем години решава да заживее в Банско, където се занимава с три свои бизнес начинания, които „изяждат“ от времето им вместо да се наслаждават на живота в градчето. Там живеят в продължение на една година, след което се връщат обратно в София преди отново да потърсят спокойствието на малкия град.

Сред недостатъците в лудогорския град за него е здравеопазването, но има и други негативи, за които творецът не намира обяснение. Например, „защо събота и неделя Разград изглежда като Земята – 2050 година – само кучета, торбички. Къде са хората през уикенда?“… Музикантът също недоумява защо след работно време няма жив човек по улиците. Все още обаче не е настъпил моментът Енчев да си даде отговор на въпроса докога вижда живота си в Разград. И ако работата му така или иначе е свързана с пътуване, то в малкия град той си открадва моменти на спокойствие.

А това, че творецът остава инкогнито по улиците на града, не е съвсем непреднамерено. Според него хората не го разпознават и се надява да си остане така. „Защото ми е по-спокойно“, отбеляза той, допълвайки че иначе всеки те гледа как си обут, дали се държиш културно, избръснат ли си… „А аз искам да си ходя брадясал!“, коментира Енчев на фона на множеството, което търси именно славата.

А за любопитните с какво по-точно се занимава в момента Енчев от Румънеца и (без) Енчев – отговорът е повече от интригуващ. Тази седмица в Разград ще отвори врати едно новаторско за града място за похапване, а и за богато изживяване, с което музикантът се занимава в последния един месец. „Татко pizza“ е сред най-новите проекти на музиканта. Интригуващото му име си има собствена история. Традиция на Енчев е да приготвя на своите деца необичайната пица върху тортила – питките за такос. Така се ражда тако пицата. Понеже малчуганите не знаят какво е тако, я наричат татко пица. С проекта си Енчев цели да запълни липси, които е открил в града. „Не може децата ми всеки път да ме карат да им нося „Макдоналдс“ или нещо подобно. Това е градът на fast food-а – само в две кръчми не предлагат пица и дюнер, примерно“, изтъкна като аргумент той. Но няма нито едно от съвременните лица на бързата храна, салатен бар или фреш бар, разпространени в големите градове. Именно „младежката храна“ е нещото, което липсва в Разград в сравнение със София. „Не може децата да ядат дюнери с пържени картофи – мазни, пици като баници – с четири пръста тесто“, изтъкна Енчев. Новото място в града, което се намира до бившия Италианския ресторант в центъра, ще съдържа 5 концепции в една. Първата е пица, в която ти си избираш тестото, соса, добавките и я правиш по твой размер и вкус. Втората е печен картоф – една от най-известните бързи храни в Турция, която представлява гигантски картофи, които се пекат и смесват с желаните добавки. Също така ще се предлага и салата със съставки по избор и 4 вида сандвичи, сред които 50-сантиметров такъв. Едно от най-интригуващите предложения е bubble waffle – гофрета с балончета, което ще е новост за града, но хит в цял свят, обясни Енчев. Безалкохолните напитки и кафето ще са на принципа all inclusive – купуваш си чаша и пиеш каквото искаш и колкото искаш. За разлика от останалите разпространени заведения за бързо хранене, пържени картофи няма да има. И тъй като пърженото като цяло е най-вредната съставка на този тип хранене, то напълно ще отсъства от менюто, а дори ще се предлага пълнозърнесто хлебче. Закусвалнята на самообслужване ще е с клубен интериор с цел да привлича младежите. Навсякъде ще има място за зареждане на телефони, безплатен бърз интернет. За любителите на бирата ще има 50 вида крафт бира. На долния етаж пък ще се разположи детски кът. А менюто е изписано на голяма черна училищна дъска, намерена в неработещо учебно заведение в село Съединение. Ако концепцията се възприеме добре, плановете са да се превърне във верига, чието начало се очаква да бъде поставено в края на тази седмица, когато първото заведение ще отвори врати именно в Разград.

„Фаст фууд културата е новата мания“, коментира рапърът. А зад „пулта“, както се изрази музикантът, в началото може да застане той. Обича да готви, въпреки че жена му му е наложила забрана да го практикува вкъщи, защото много цапа, с усмивка посочи Енчев. А освен че няма притеснения да храни собствените си деца с „бърза“ храна, момчетата му са и активни спортисти. Георги, който е на 11 години, е един от вратарите в детско-юношеската школа на „Лудогорец“ – набор 2007. 9-годишният Александър също се е изявявал отлично в сферата на футбола, но е твърде малък, за да играе в Разград, защото все още няма тим от неговия набор. За сметка на това пък тренира в баскетболния отбор „Вълци-Разград“. Той печели множество медали от различни състезания, а от последното – по лека атлетика в София, се връща с четвърто място. Максим, който е само на четири, тепърва предстои да избере своя път. Главно с момчетата преминава един ден на известния певец в Разград. Рапърът обмисля дали да се включи във ветеранския отбор на клуба по баскетбол, за който дочул, че ще се прави, защото „и аз съм във форма, но в кръгла форма“.

Дали момчетата ще поемат по стъпките на баща си и ще хванат микрофона в ръка – не се знае. „Нито съм ги спирал, нито съм ги карал“, уточнява рапърът.

И понеже един традиционен разговор с прочут артист не може да премине без въпроса „Какви са бъдещите Ви творчески планове“, ето ги и тях. Като оставим шегата настрана, понеже певецът вече живее във „футболната столица на България“, с Димо Бакалов са сътворили песен за „Лудогорец“! Кога ще стане тя достояние не само на футболните запалянковци, Енчев не уточни. За да се отдаде на тези си творчески планове, първо възнамерява да открие заведението си, за да има достатъчно време за реализацията им. Песента за „Лудогорец“ все още си няма име, но Енчев загатна, че ще бъде кавър на една от 20-те най-известни песни в света, на която и популярната група „The Black Eyed Peas“ има свой кавър.

Музикантът подкрепя отбора, а е и приятел с някои от футболистите. А на въпроса дали е върл привърженик на клуба, с усмивка посочи, че посещава мачове, но „няма да ходя да драскам „Лудогорец“ по Софийския университет. Аз съм си по-умерен човек като цяло, дори и в страстта си съм спокоен, не изтрещявам“.

На въпроса как би описал живота в лудогорския град като заглавие на песен, Енчев посочи: „За мен Разград е градът на футбола и на пиците!“. Прилично на творческите натури, и Енчев е изпълнен с различни идеи за проекти. Част от неговите намерения са свързани с телевизионно предаване. Въпреки че нямаше желание да разкрива подробности, все пак сподели, че името, което е избрал за него, е „Българи юнаци“, а замисълът е вниманието да бъде насочено към талантливите българи – във всички версии на таланта – „щури, невероятни или супер професионални“.

Въпреки че допреди две години Енчев продължава да изнася концерти, признава: „Имам чувството, че никога не съм се занимавал с това, че беше толкова отдавна“. А последното му участие е през септември тази година в Нови Искър с песните на „Румънеца и Енчев“. В момента подготвя Коледен фестивал на греяното вино в Пловдив и в София.

От дългогодишната си музикална кариера обаче Енчев успява да установи, че музикант всъщност може да храни къща. Дори уточнява: „Много повече от учител, за съжаление“…

Десислава СТЕФАНОВА

https://ekip7.bg/2019/12/14/enchev-ot-rumanetsa-i-bez-enchev-neochakvano-dobro-prodalzhenie-v-razgrad/?fbclid=IwAR2BDrqLwZ5foczwuxNAA4dgBRvIPT3yMOXTwjs3ZG2KEn4pRlkZof4RKqY